c-topp

U3 – en frälsning i USB-format

Har du någon gång varit hos en kompis, en kund eller kanske vid din egen jobbdator och önskat att du haft tillgång till de program och inställningar du är van med hemma? Portabel mjukvara är svaret på dina böner.

u3huvud.jpg

Vad är U3?

U3 är en teknik som skapades runt 2005 för att möjliggöra körning av programvara direkt från externa lagringsplatser. Det vanligaste är nog att du stöter på tekniken om du köper ett USB-minne, speciellt om tillverkaren är Sandisk. Funktionen är smart och enkel: sätt in ditt U3-minne i en dator med windows xp eller vista. Med standardkonfigurationen startas nu ett menyprogram som lägger till en liten ikon i snabbfältet.

u3meny41

Klicka för större bild

Klicka på ikonen och något som liknar en startmeny kommer upp. Från menyn når du alla de program du har installerat. Du kan även installera fler program från den officiella sidan. Vissa av programmen är gratis och vissa kostar pengar. Att installera ett nytt program är så enkelt som att klicka sig fram till det man vill ha, välja det och sedan välja att installera det. Utöver diverse inställningar för programvara finns inställningar för säkerhet, uppdatering av U3, automatisk programkörning och lite annat smått och gott.

Det som är så enormt fiffigt är att mjukvara som är installerat på U3-minnet även sparar inställningarna, inget skrivs till operativets register eller någon lokal hårddisk. Det betyder att vid vilken dator du än sitter, kan du tex starta din browser med dina bokmärken, tillägg och inställningar.

Dessutom är det klockrent om du sitter vid en dator där du av någon anledning inte kan eller vill installera mjukvara du behöver använda dig av.

Vad finns det för mjukvara till U3?

u3program

Klicka för större bild

Det finns en hel uppsjö av program att tanka direkt från den officiella U3-siten. Majoriteten av dem är gratis. Du kan hitta allt från spel till antivirus och program som kommer ihåg dina lösenord. Utöver detta kan du med en enkel sökning på google hitta ännu inofficiell mjukvara. Har du något favoritprogram du inte kan hitta är det många gånger möjligt att göra ett eget paket av det så det blir U3-kompatibelt. Jag har exempelvis gjort en egen egen version av en portabel google chrome. Framöver kommer jag skriva en artikel om hur man själv kan skapa u3p-applikationer, dvs mjukvara som kan köras från usb-minnet.

[tip]Lägg din version av google chrome eller firefox på ditt U3. Då får du alltid med dig dina egna bokmärken vilken dator du än sitter vid. Hur smidigt som helst![/tip]

Hur vet jag om mitt minne är U3-kompatibelt?

Oftast finns det en U3-logga någonstans på stickan. Är märket Sandisk är sannolikheten mycket stor att du kan köra U3. Skall du köpa ett nytt USB-minne, kolla gärna att det står någonstans på förpackningen att det är U3-kompatibelt. Jag kan nästan garantera att du, precis som jag, blir väldigt nöjd med tekniken. På u3.com kan du läsa mer om vilken mjukvara som erbjuds officiellt samt mer om funktioner och användningsområden.

Vad finns det för alternativ?

portable_apps1

Klicka för större bild

Om du inte kan köra U3 eller om du vill prova något annat finns främst

portable apps som alternativ. De erbjuder samma funktionalitet och själva menysystemet samt det mesta av den programvara de tillhandahåller är helt gratis.

Slutligen

Det finns tillfällen då U3 och portable apps inte är speciellt bra. Framförallt gäller det utrustning som har ingång för usb men som inte är en dator. Exempelvis kan det strula till det om U3 finns på din sticka när du vill använda den i din bilstereo eller din dvd-spelare. Lyckligtvis går det att ta bort U3 eller portable apps om man vill. En guide om det kommer vid senare tillfälle.

Jag rekommenderar verkligen att du testar och börjar använda U3. Lite skamset måste jag erkänna att jag inte brytt mig om funktionaliteten speciellt mycket tidigare. En god vän tipsade mig om vad det var och efter att ha testat det för något halvår sedan är jag fast. Det har sedan dess varit min räddare många många gånger när jag suttit vid andra datorer än min egen.

, , , ,

No comments yet.

Kommentera