c-topp

Test av Samsung Chromebook under 30 dagar

För en tid sedan gick min Ultrabook sönder och jag började leta alternativ. Jag bestämde mig för att undersöka om en Chromebook kan ersätta en vanlig dator. Under ca 30 dagars tid har jag tvingat mig själv att använda en dator med ChromeOS istället för en vanlig dator. Här kan du läsa mitt lilla test eller recension av en Samsung Chromebook. Läs mer om vad en Chromebook med ChromeOS är.

Samsung Chromebook Test

Modell: Samsung Chromebook XE303C12-A01SE
Pris i skrivande stund: ca 2995kr.

Kort fakta om Samsung Chromebook

  • Procesessor: ARM Exynos 5250 som är Samsungs egna med dubbla kärnor på 1,7Ghz per kärna.
  • 2GB DDR3 RAM
  • 16GB SSD hårddisk
  • Skärmstorlek: 11,6″
  • Upplösning på skärm: 1366 x 768 (Widescreen format)
  • Webbkamera: 0,3MP
  • Nätverk: 802.11 a/b/g/n (Wifi)
  • HDMI-utgång
  • USB: 1st 2.0 och 1st 3.0
  • Blåtand
  • Minneskortläsare som klarar: SD, SDHC, SDXC
  • Utgång för hörlurar, ingång för mic (kombinerad)
  • Batteritid: ca 6h
  • Tjocklek: 1,68cm (lägst) till 1,75cm (högst)
  • Vikt: 1,1okg
  • Färg: Silver
  • Antal GB som ingår hos Google Drive: 100GB

När du kollar specifikationen blir du förmodligen inte speciellt imponerad. Men ChromeOS fungerar inte alls på samma sätt som en traditonell dator. Alla appar körs i molnet. Det innebär att det är den som tillhandahåller en app som behöver leverera bra prestanda eftersom mycket av bearbetningen då sker på servern. Samma sak gäller lagring. En Chromebook är mycket bra anpassad för att lagra data i molnet och då behövs inte speciellt stor hårddisk på datorn.

Vad innehåller kartongen?

Att packa upp min Samsung Chromebook var en väldig kort historia. Det finns en dator (duh!), en transformator och någon form av manual och lite annan information.

Uppstart av Chromebook

När du senast drog igång en ny dator med Windows visste du också vad du skulle göra minst 30 minuter framåt. Att konfigurera och starta igång en Chromebook för första gången tar någon minut på ett ungefär. Har du ett google-konto sedan tidigare och även använder Chrome som webbläsare så kommer allt finnas där direkt. Alla tillägg och appar liksom ligger där helt magiskt.

Samsung Chromebook tangentbord

Det som jag tycker har varit mest utmärkande med mitt test är hur otroligt bra tangentbordet är. Fingrarna kan lätt och ledigt löpa över tangenterna och man känner inga irritationsmoment som jag ofta gör med laptops med tangenter som inte riktigt reagerar osv. Här flyter skrivandet på bra och känslan är helt i klass med att skriva på en Macbook air.

Chassi eller skal

Skalet på min Samsung Chromebook är gjort i någon sorts plast. Det känns väldigt väl att vi är nere bland budgetnivå vad gäller kvalitet. Datorn ser dock bra ut. Den är inte helt olik en Macbook Air men om du har båda framför dig och börjar fingra på dom kommer du snabbt märka skillnad. Nu lirar inte dom här datorerna i närheten av samma prisklass så det vore orimligt att kräva något bättre chassi än det man får.

Det är lätt att få repor på en Samsung Chromebook. Lägger du något hårt ovanpå som tex nycklar och plockar upp dom lite snabbt så kommer en liten repa som ett brev på posten.

Det som kanske är mest störande är när jag sitter med datorn i mitt knä. I något visst läge kläms undersidan av datorn åt så att man inte riktigt kan klicka så musplattan. För mig stör det här mycket mer än att skalet i sig är plastigt.

Musplattan

Musplattan på den här Chromebooken från Samsung är bra. Den är relativt stor och reagerar snabbt. Sen att ChromeOS fungerar lite annorlunda genom att exempelvis sakna höger musknapp är bara en vanesak (man klickar med två fingrar samtidigt för att få funktionen motsvarande höger musknapp). Det flyter på bra när man scrollar på sidor, markerar text och ska flytta på olika objekt.

Samsung Chromebook skärm

Den här Chromebooken har alltså en skärm på 11,6 tum med en upplösning på 1366×768 pixlar. För en så här liten skärm behövs inte högre upplösning. Text och färger ser bra ut. Jag har läst att vissa upplevt svag ljusstyrka som ett problem med Samsung Chromebook. Det är inget jag märker av alls. Faktum är att det är nog den enda laptop jag någonsin haft som faktiskt går att använda i direkt solljus. Det är inga problem alls att sitta med den utomhus och surfa på nätet.

Battertid

Batteritiden är angiven till 6h och man kan definitivt sitta bra många timmar innan det är dags att ladda den på nytt. En chromebook ska vara väldigt länge på sitt batteri tycker jag eftersom så lite sker lokalt på den egna datorn. Däremot tycker jag det verkar som min Samsung Chromebook tar en hel del batteri i viloläge. Jag kan lämna den fulladdad på kvällen, fälla ihop den och dagen efter märka att 15-20% batteri är taget. Om det beror på ChromeOS i sig eller på Samsung låter jag vara osagt.

Prestanda Samsung Chromebook

Jag har som sagt tvingat mig själv använda den här Chromebooken i alla lägen under 30 dagar. Och det har inte varit helt problemfritt. Orsaken tycker jag inte beror på ChromeOS i sig utan mer på vad den här datorn från Samsung levererar. Bristen stavas RAM, alltså arbetsminne. Om man bara har 2-3 flikar öppna märks inte speciellt mycket. Men börjar man köra med 7-8 flikar öppna i Chrome så blir det ofta ganska segt. Går man tillbaka till en tidigare öppen flik så ska den plötsligt uppdatera sidan man var på. Inte helt optimalt om något man håller på och jobbar med som inte sparats finns där. Typexempel är ett formulär som bara fyllts i till hälften. När den sidan uppdateras så är all ifylld information borta med vinden. De gånger jag använt Chromebooken enbart för surfning utan att jobba med många appar samtidigt har jag aldrig upplevt de här problemen.

Vad funkar respektive inte funkar på Samsung Chromebook?

  • Vanlig surfning med några få flikar fungerar alldeles utmärkt. Fler flikar än 5-6 stycken samtidiga och det blir vissa problem med prestandan.
  • Youtube fungerar. Tittar man i fullskärm med 720p som upplösning tycker jag det känns lite hackigt men det kan förstås också bero på vilken uppkoppling jag har.
  • Netflix och SVT Play fungerar på Chromebook. Tycker mig se samma dilemma som med Youtube vid fullskärm.
  • HBO Nordic fungerar inte alls.
  • Att arbeta med samtliga produkter från Google fungerar klanderfritt (konstigt vore det annars).
  • Vill du sköta bankärenden med din Chromebook får du finna dig i att göra det utan BankID. Det fungerar nämligen inte alls. Med vanlig dosa för inloggning eller använda mobilt bankID för inloggning på dator fungerar alldeles utmärkt.
  • FTP är krångligt men går att få till via tjänster på nätet.
  • Mig veterligen finns inget sätt att komma åt filer som finns i mitt lokala nätverk utan att först föra över dom till tex Drive. Lite omständigt men det går som sagt att lösa på det sättet.

Under mitt test var det främst när jag behövde FTP eller åtkomst till lokala filer som det blev jobbigt. Det löste jag genom att använda Chrome Remote Desktop och fjärrstyra en dator med Windows.

Kan en Samsung Chromebook ersätta en vanlig dator?

Där svarar jag att det beror på. Om du mest surfar och inte behöver använda många flikar de gånger du jobbar då är svaret tveklöst ja. Exempelvis kan jag utan problem rekommendera en Samsung Chromebook till min fru som tillhör den här kategorin av mer vardagliga användare.

Ett annat exempel är om du funderar på en surfplatta. Då tycker jag en Chromebook är ett värdigt alternativ till tex iPad eller en platta med Android.

För väldigt många kan en Chromebook absolut ersätta en vanlig dator. Du får i det närmaste samma funktioner och spar pengar som du kan använda till något annat. Men om du använder datorn för lite tyngre uppgifter som kräver en massa flikar samtidigt rekommenderar jag att du först testar en Chromebook i en butik innan du bestämmer dig. Personligen blir det lite för klent och jag skulle behöva något kraftigare hårdvara för att vara helt nöjd.

Ett alternativ kan vara att använda en Windows-dator eller en Macbook med Chrome OS App launcher. Då får man som Stefan Svartling säger i sitt videoklipp en dator med två operativsystem samtidigt.

Ett riktigt starkt argument för en Chromebook är att tillgången till kostnadsfri mjukvara är ganska stor. Som student tror jag du enkelt skulle kunna fylla alla behov med en Chromebook och även du som är vanlig hemmasurfare borde kunna hitta allt du behöver utan att betala ett öre mer än för själva datorn.

Du kan köpa en Chromebook i en fysisk butik som tex Elgiganten eller Online hos exempelvis Dustin Home. Har du frågor svarar jag gärna, gör bara en kommentar nedan.

Inkommande söktermer:

  • chromebook test
  • chromebook recension

,

No comments yet.

Kommentera