c-topp

Introduktion till WolframAlpha

wolframalphaNu har WolframAlpha funnits tillgängligt publikt i några dagar. Du kanske redan börjat använda WA eller testat det och inte fattat någonting. Har du haft svårt att få ut något vettigt är du inte ensam. I den här artikeln tänkte jag visa några grundläggande sökningar och även presentera lite tänk kring hur det hela fungerar. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om WolframAlpha.

Introduktion

WolframAlpha är inte, jag repeterar inte en utmanare till Google eller någon annan vanlig sökmotor även om det på sina håll skrivs att så är fallet. Om jag exempelvis söker på Wolfram med frasen ”Tips for blogging” får jag inte ett enda resultat. Samma sökning på Google ger över 30 miljoner resultat (taskigt läge att vara siste man ut i den listan förövrigt). Wolfram fungerar istället så att det beräknar data utifrån användarens inmatning. Alla beräkningar sker med en intern och gigantisk databas som grund. Wolfram söker alltså inte i direkt mening från nätet till skillnad från Google. Viss data som WA använder är realtidsdata (exempelvis börskurser, väder och sportresultat) men det mesta är statisk data.

Sökningar

Sökning med ett ord, enkel sökning

swedenAtt söka på enstaka ord är lätt och ger ofta informationsrika svar, under förutsättning att du söker på något som kan förväntas rymmas inom någon form av vetenskapligt område. En sökning på ”Sweden” ger en hel del fakta om vårt lilla land. Exempelvis får du reda på vilka länder som gränsar till Sverige, befolkningsmängd. Vår medellivslängd ligger just nu på 80,9 år och det placerar oss på plats 10 i världen.

H2SO4? Vill du veta mer vad det är? En sökning ger ger information om allt från kokpunkt till en 3D-modell av svavelsyran.

Testa att söka på ”banana” och du får upp ett par sidor med vetenskaplig fakta. Fortsätt testa att söka på lite olika ord, snart har du nog fått en ide på vad som är rimligt att söka på och vad som gör sig bättre som en sökning på Google.

Knappa in ett datum, tex 1974-03-14. Snabbt får jag reda på att den dagen var en torsdag och att det var för 12851 dagar sedan.

Sökning med en fras, lite mer avancerad sökning

storlek_universumNu gör vi det hela lite mer avancerat. Testa att söka på en fras eller en mening. Själv sökte jag på ”How big is the universe”. Som resultat fick jag allehanda fakta om det kända universum.

Vill du jämföra städer? Inga problem! Skriv exempelvis ”Stockholm, Oslo”. Du får upp data om antal innevånare, avståndet mellan städerna, eventuella tidsskillnader mm.

Vattens koktemp känner du förmodligen till, åtminstone i Celcius. Testa ändå att söka på ”Water boil point” och du får reda på koktempen i diverse skalor förutom Celcius samt en mängd annan info. Guld smälter vid 1064C och kokar vid 2856 C, om du nu inte redan visste det.

Hur stort är ett A4? Skriv bara ”A4 paper” och du får reda på storleken, area och lite andra mer eller mindre nödvändiga mått.

Sökning med ord eller fras och beräkningar, avancerad sökning

ohms_lag

Ok, Ohms lag kommer du säkert ihåg från skolan. Nu råkar du sitta hemma med 230 Volt i uttaget och säkringen är på 10A. Hur mång watt får du ut då som mest? Vi testar en sökning igen: 10A, 230V” låter dig veta att du maximalt kan plocka ut 2300W. Ganska skönt att slippa plocka fram den gamla formelsamlingen, eller hur?

Vi tar ännu en enkel sökning innan vi ger oss in på lite svårare prylar. Vet du hur många månader som har 31 dagar? Inte jag heller. ”How many months have 31 days” Aha! 7 månader. Hmm.. undrar vilka? ”which months have 31 days”: January | March | May | July | August | September | October | December.

Behöver du veta hur lång tid det tar att åka 2,5 mil med din bil när du kör 100km/h? ”distance=25 km, speed=100 kph” Svaret är 15 minuter.

Vi avslutar med lite algebra: ”x^3 – 4x^2 + 6x – 24 = 0”, X = 4. Det såg du väl snabbt ändå? Är matte eller kanske kvantfysik din grej? Då finns det utmärkta möjligheter att räkna ut i princip vad som helst. Andragradsekvationer och derivator är ingen match alls för Wolfram. Testa gärna.

Slutligen

silver_guldNågot jag själv tycker är roligt med Wolfram Alpha är möjligheten att göra jämförelser. Jag testade att skriva ”silver, gold” och fick upp en mängd data som i tabellformat ställs mot varandra. Det går givetvis göra samma sak med djur, testa ”lion, puma”.

Wolfram är verkligen en riktigt bra källa för både nyttigt och onödigt vetande. Är du totalt uttråkad någon gång kan du testa deras exempelsökningar. De ger åtminstone mig inspiration till att modifiera exemplen och hitta på egna sökningar. Snart är jag nog fulländad vetenskapsman!

Inom följande områden finns det idag mer eller mindre helt sjuka mängder data, åtkomligt för mig, dig och alla andra med internet: Matematik, Datum & tid, Statistik & Data analys, Platser & Geografi, Fysik, fakta om länder (ekonomi, befolkning osv), Kemi, Väder, Material, Hälsa & Medicin, Ingenjörsfakta, Mat & Nutrition, Astronomy, Ord och lingvistik, Forskning om jorden, Kultur & Media, Fakta om livet, Människor och historia, Vår tekniska värld, Utbildning, Transport, Datorfakta, Organisationer, Nätet och datorsystem, Sport & Spel, Enheter, Musik, Färger, Pengar & Finans.




, , , , ,

No comments yet.

Kommentera