c-topp

Hubble Deep Field – Hur ingenting blev allting

1996 beslutade forskare att peka Hubble-teleskopet mot en punkt på himlen som såg helt svart och tom ut. Under 10 dagar lät de teleskopet peka mot just den punkten. En vild chansning med ett teleskop som det ständigt är jakt om att få använda. Punkten i rymden var inte större än ett sandkorn hållet med utsträckt arm. Risken var nämligen väldigt stor att de här 10 dagarna bara skulle visa sig vara ett stort slöseri att titta på ingenting.

Efter 10 dagar stängdes Hubble och en bild kunde börja framträda. På den här oerhört lilla punkten av universum syntes ljuset från över 3000 galaxer, flera med en ålder nära universums födelse. Varje galax innehåller hundtratals miljarder stjärnor.

Åtta år senare gjordes samma försök igen. Den här gången mot en annan punkt i universum. Utrustade med snabbare datorer och förbättrade filter upptäckte vetenskapsmännen den här gången över 10 000 galaxer. Varje punkt av ljus på bilden ovan är en galax. Själv tycker jag det är väldigt svårt att greppa att vi på vår jord är en sån otroligt liten del av universum.

Visst är det fantastiskt att människans nyfikenhet att våga titta på ingenting resulterade i att vi fick se hur stort universum verkligen är?

Nedan ser du ett videoklipp som visar Hubble Ultra Deep Field i 3D

Jag har tidigare skrivit om hur många stjärnor det finns i universum. Missa inte det!

, , , ,

No comments yet.

Kommentera